Porositet – Hår i närbild.

Användar du olika naturliga oljor, men på något sätt kan du inte se någon skillnad i ditt hår? 

Har du någonsin undrat varför en olja fungerar, medan en annan gör ditt hår uttorkat och krusigt?

Oljehårbehandling är effektiv och helt säker endast när vi väljer oljor som riktar sig till alla våra hårbehov. För att få ut det mesta av behandlingen måste du lära känna din hårstruktur och symptomen som speglar ett visst problem.

Till exempel, om du lider av mjäll, behöver du inte en rengöringsprodukt. I detta fall räcker det med en olja som reglerar sebaceous körtlar. Det är överskottet av talg som oftast leder till utvecklingen av den besvärliga mjällen.

Hårstruktur – Grundläggande information

Det är viktigt att lära sig åtminstone den mycket grundläggande informationen om hårstruktur för att definiera hårbehov och välja lämplig vårdmetod. Låt oss börja med att nämna den viktigaste informationen som de flesta redan vet – hår är skapat av keratin.

Den här keratinens säkra kavaj liknar en rustning av nagelbandintill håraxeln. Det finns några lager av det. Deras mål är att skydda känslig hårkortefrån skadliga faktorer som till exempel hög temperatur, UV-strålning, fuktighet, toxiner och till och med mekaniska skador. Villkoret för håret cuticles bestämmer strängarna ’ hälsa.

VAD ÄR HAIRPOROSITET?

Hårförhållandet kan enkelt bestämmas genom att titta på strängarna. För att klargöra är håret antingen smidigt och friskt, eller grovt och skadat. Det beror helt på hur naglarna är inställda. Hårporositet är en grad vid vilken hårknivar är uppvuxna från hårbarken. Och denna grad kan uppenbarligen vara större eller mindre.

  • Hårpärlor med låg porositet är inte öppna alls.
  • Håret med medelhårt porositet kännetecknas av öppna nagelband som gradvis börjar öka ännu mer, vilket ger större luckor.
  • Hårpärlor med hög porositet är maximalt öppna .

Vad är High Porosity Connected With?

I praktiken står hårporositeten för den skyddsnivå som håret får. Så, om hårnålarna är öppna breda betyder det att den känsliga hårbarken inte är skyddad. Som en konsekvens är det lättare för toxiner och andra destruktiva medel att komma in i håret och skada strängar från insidan. I det här fallet kvarstår hårets inre strukturer utan något skydd som leder till att håret förlorar hydrering, till exempel. Dessutom, genom hårets porer förlorar också skyddande skikt strängar värdefulla närande ämnen. Detta har sin konsekvens i att håret blir försvagat och börjar sedan falla ut. Kort sagt betyder hög porositetstyp problem.

Hur sänker du hårporositetsgrad?

Det har redan sagts att du måste se till att ditt hår har den lägsta porositeten för att njuta av det vackra utseendet på det. Men hur man gör det? För det första bör du begränsa exponera ditt hår till de skadliga faktorerna som resulterar i att naglar blir allt mer öppna. Sådana faktorer är bland annat de höga temperaturerna (säg hejdåkning, hårkorkare och vanlig hårrätning), färgning (alla hårfärgämnen innehåller ämnen som är ansvariga för att öppna hårnålarna för att möjliggöra att tints kommer in i håret ), liksom felaktig hantering med håret i allmänhet (det är dags att kamma håret noggrant, inte rycka det och börja sova med bundna trådar).

Du kan självklart också nå naturliga oljor. Deras små molekyler tränger lätt igenom naglarna. De tätar det naturliga skyddsskiktet samt stärker hårbottenhalten i hårbotten. I grund och botten fungerar de naturliga håroljorna som ett bandage för försvagat hår, men bara om de väljs lämpligt.

Vilken hårolja för hår?

Vi har tre typer hårporösitet och tre typer oljor. Allt du behöver göra är att matcha dem på rätt sätt. På samma sätt som en påminnelse, om oljeprodukterna inte kan matchas, kan håroljorna påtagligt öka hårkornet och dehydrering.

  • Oljor som rekommenderas för lågporositetshår är icke-torkande oljor som består av så kallade mättade fettsyror, till exempel Kokosolja, Sheasmör, Kakaosmör, Babassuolja.
  • Oljor som rekommenderas för medelhårigt hår är halvtorkande oljorsom innehåller monomättade fettsyror, till exempel Buritiolja, Turnipolja, Macadamiaolja, Avocadoolja.
  • Oljor som rekommenderas för hår med hög porositet är torkoljor, inklusive mättade fettsyror, till exempel, Grapefröolja, Solrosolja, Safflorolja.

Förutom de ovannämnda oljorna kan varje hårtyp matchas med åtminstone tiotals andra oljor. Även om vi inte är medvetna om det finns tusentals naturliga oljor som väntar på att vi ska använda dem. En som måste hållas i åtanke är följande: Om du vill ta ut det mesta av en olja, måste du veta din hårporositetstyp. Först då kommer du att kunna matcha oljan med ditt hår på rätt sätt.

Hur man definierar hårporositet?

Om du vill vara 100 procent säker på vilken porositetsnivå ditt hår är, se en tricholog. Dessutom erbjuder vissa professionella frisörer en sådan tjänst för att definiera porositetsnivån hos deras klients hår. Trichologists kontor är fortfarande en plats där du kan få all möjlig information om ditt hår och dess skick. Men om du inte har möjlighet att träffa specialisten, kan du också bestämma din hårporösitetstyp hemma.

Teknik nr 1 – Observation

Ta en närmare titt på ditt hår och försök att skilja några få egenskaper. Om det är ständigt rakt, tungt, slätt och svårt att stila, har ditt hår förmodligen låg porositetstyp. Om den är matt, med tendensen till frizz, splittrade ändar, mjäll eller faller för mycket, kan ditt hår ha en medium porositetstyp. Håret med hög porositet är lättast att definiera eftersom det är mycket grovt, maximalt skadat, med splittrade ändar, spröda, fallande och matt.

Teknik nr 2 – Vattentest

Ta ett av håret och släng det i ett glas färskt och rent vatten. Om den når botten är det förmodligen hög porositet. Om det flyter på vattenytan är det mycket möjligt att hårets porositet är låg. Den vanligast förekommande typen av hår är medelstora porositet. Det faller väldigt långsamt mot glasets botten.

Teknik nr 3 – Kokosoljetest

Förbered naturlig kokosolja och applicera den på hår. I allmänhet tjänar denna typ av olja endast ett lågt porositetshår. Om din hårreaktion på kokosnötoljan är dålig betyder det därför att dess porositet är högre än låg. Hår med hög porositet blir maximalt krusigt och dehydrerat när det behandlas med kokosolja.